Home / Online Inkomen / Freelance projecten uitbesteden: mijn ervaring met freelancer.com

Freelance projecten uitbesteden: mijn ervaring met freelancer.com

Om vooruit te gaan, moet je blijven ontwikkelen en meegaan met de meest recente technologieën. Innoveren kost geld en houdt natuurlijk ook een risico in. Omdat ik wou beginnen met enkele nieuwe sites rond een bepaald concept, maar niet over de nodige programmeerkennis beschikte, was ik dus noodgedwongen om op zoek te gaan naar een freelancer. Ik contacteerde enkele programmeurs uit België en Nederland, maar die vroegen algauw 5.000 tot 10.000 euro voor de site die ik voor ogen had. Aangezien ik dit kapitaal niet ter beschikking had en het ging om een nieuw concept waarmee ik nog geen ervaring had, moest ik op zoek naar alternatieven.

Freelancer.com

Ik heb al ruime ervaring met Freelancer.com een website is voor het vinden van goedkope, buitenlandse werkkrachten. In het verleden had ik al gebruik gemaakt van de site voor het vinden van een Freelancers voor andere, kleinere projecten, met afwisselend succes. Voor dit grote, dure project wou ik het er toch nog eens op wagen.

Freelancer.com heeft enkele grote voordelen. Ik postte er mijn project en vond er Freelancers die voor een bedrag tussen de $400 à $1.500 de klus voor mij zouden klaren. Meteen na het posten van de projectbeschrijving kreeg ik een storm van mensen die ‘een bod deden’ op mijn project. Dit houdt in: een geschatte oplevertermijn + een vast bedrag wat jij aan hen zou moeten betalen, als zij het project binnenhalen. Ik scande de Freelancers zorgvuldig op referenties en beoordelingen en koos er dan uiteindelijk een uit, die de website op 15 dagen kon maken en daar $900 voor vroeg.

Als werkgever ben je uitstekend beschermd

Werk steeds met milestones!

Zowel de koper als verkoper zijn bij Freelancer uitstekend beschermd. Als koper betaal je pas wanneer het project volledig naar je wens is. Ik beveel het sterk aan om milestones aan te maken. Dit is het vooraf bepalen oplevering en daar kan je dan een bedrag aan koppelen. Als je een milestone maakt, gaat het bedrag van je credit card af, maar krijgt de freelancer het nog niet. Het wordt bij Freelancer.com gehouden, totdat jij beslist om de milestone ‘te releasen’. Dit doe je pas als je helemaal tevreden bent met het werk. Ik had twee milestones: een voor de oplevering van het design en de rest van het bedrag na oplevering van de site op mijn hosting account. Pas toen het project helemaal af was, heb ik beide milestones vrijgelaten en ontving de freelancer zijn geld.

If you give peanuts, you get monkeys

Who need more pinda’s?

Niets is minder waar op Freelancer. Je betaalt weinig geld, maar je krijgt in ruil vaak een stel ‘slimmerds’ die je constant bij de hand moet nemen en zo goed als enkel hetgeen doen dat jij hen hebt opgedragen. Ok ze zijn slim en beschikken over een flinke portie programmeerkennis, maar verwacht AUB niet de kwaliteit zoals je van een professioneel, Westers webbureau kan verwachten. Een project posten op Freelancer, dat is sowieso vaak heen-en-weergemail. Lange avonden heb ik achter de rug, zelf bugs moeten ontdekken, zaken die anders waren dan omschreven in de requirements… Ik kreeg een website opgeleverd die een heuse ramp was op vlak van SEO. Aan bijna alle basisbeginselen was gezondigd, dus ik mocht dit allemaal gaan rechttrekken. De oplevertermijn die de Freelancers beloven, is ALTIJD onrealistisch. Mij hadden ze beloofd de site te bouwen op 20 dagen. Het werden uiteindelijk net geen twee maand. Ook bij mijn vorige projecten werd de oplevertermijn niet gerespecteerd.

Stiekeme geldslorper

Freelancer zelf is ook een stiekeme geldslorper. Je kan enkel projecten plaatsen indien je een credit card hebt (gekoppeld aan je Paypal account). Freelancer gaat dan ook gretig geld van je credit card slurpen. Zo betaal je elke maand dat je lid bent op Freelancer, een 5-tal euro’s.  Dit gaat automatisch van je credit card. Projecten posten en freelancers zoeken is mooi gratis, maar bij het toekennen van een project aan een Freelancer, betaal je ook een percentage aan Freelancer.com. Allemaal zaken waar je op het einde van de rit rekening mee moet houden.

En het resultaat?

Wel, de site is helemaal af en staat volledig op punt, na bijna een twee maand. Conclusie: het project is goed verlopen, het resultaat mag er zijn maar er was wel veel werk aan. Mijn ervaring met Freelancer.com was dus positief. Ik heb voor mijn project een bedrag betaald dat niet te vergelijken valt met Europese tarieven, maar nu moet ik uiteraard nog alle content zelf gaan schrijven. Een mooie site is één ding, maar als je geen tijd hebt om de site te onderhouden, dan begin je ook niet met een dergelijke investering. Alleen een beetje jammer dat ik dit achterna moet beseffen :S

Mijn gouden tips ivm. learnings en ervaringen met Freelancer.com:

 1. Start enkel met een project als je er volledig achter staat en als je tijd zal hebben om het achterna ook te onderhouden. Content schrijven en de site updaten kosten ook tijd en geld!
 2. De site is ideaal voor het vinden van goedkope werkkrachten, maar je moet zelf over veel tijd, geduld (en kennis) beschikken om een ingewikkeld project tot een goed einde te brengen
 3. Freelancer.com is uitermate geschikt voor kleine, goedkope ad-hoc projecten. Kies voor grote sites en speciale, unieke concepten beter voor een professioneel, Europees webdesignbedrijf of webontwikkelaar.
 4. Werk met milestones en spreek in het begin duidelijk af dat de freelancer enkel zal worden betaald als het project volledig AF is en werkt. Communiceer ook dat je de site / het project eerst eens een bepaald aantal dagen / weken wil testen op bugs. Heb je eenmaal betaald, dan moet je op niet veel support meer rekenen.
 5. Maak een heel duidelijke, gedetailleerde projectbeschrijving. Onderhandel eventueel ook over support indien het project af is.

Meer weten? Of zelf eens de mogelijkheden bekijken? Check dan http://www.freelancer.com/. Of laat jouw opinie omtrent Freelancer na in een reactie!

5 reacties

 1. zeer slechte ervaring met freelancer.com ze vragen je paspoort per mail toe te sturen en met je hoofd naast je pasfoto een foto te maken, doe dit niet, maanden geleden gedaan en er is nu geprobeerd aankopen te doen in de usa op mijn naam zonder dat ik het weet, kijk verschrikkelijk uit hiermee.

  Ook upgraden ze automatsch naar basic abonomment, als je niet reageerd wordt er automatisch elke maand 4,95 dollar van je rekening afgeschreven, gaat neit om het bedrag maar om de sneaky manier waarmee het gebeurd en stilzwijgende een contract verlengen is illegaal in holland.

 2. @Marcel: ik neem aan dat jij het niet hebt over Freelancer.com. Je paspoortfoto per mail opsturen, dat is 100% zeker een praktijk die niet vanuit Freelancer.com wordt geïnitieerd. Wellicht een spoof mail van iemand ‘in naam van’ Freelancer? Ikzelf heb nog nooit m’n paspoort moeten doorsturen.

  Van het upgraden klopt je verhaal. Ikzelf moest ook plots dat maandelijkse bedrag betalen. Het is geen grote boterham, maar inderdaad geen mooie praktijk.

 3. Hm, ook ik heb een heel negatieve ervaring met Freelancer.com. Mijn project was afgerond en ik had betaald maar Freelancer.com heeft het 2x van mijn rekening gehaald. Uiteraard heb ik dit toen meteen laten blokkeren. Maanden later hoor ik dat het bedrag dat ik de freelancer betaald heb teruggevorderd is. Die jongen heeft dus al het werk gedaan zonder er iets voor betaald te krijgen. Terwijl Freelancer.com wel geld van mij heeft. Om dit op te lossen zou ik het geld dat ik teruggekregen heb (het teveel betaald bedrag) terug moeten storten. Hm, duh…..sorry, maar dat klopt toch niet? Zij hebben geld van mij, degene die het werkelijk verdient niet, ik word neergezet als iemand die niet betaald heeft terwijl dat wel zo is (en het bewijs daarvoor heb). Geloof mij, zoek op freelancer.com en klachten oid en je vind heel veel van dit soort verhalen. Cheaters zijn het! Niet meer en niet minder. En dan heb ik het niet over de freelancers die voor hen werken maar het bedrijf zelf.
  Van dat contract verhogen zonder dat je daar om vraagt….dat zegt toch al genoeg. Dus positief over Freelancer.com: NO FUCKING WAY!

 4. Best raar trouwens, nu ik jouw blog eens goed na lees, dat je positief over Freelancer bent. Het ene na het andere negatieve punt noem je en het eindresultaat is best okee???? Begrijp ik niet.

 5. Hallo Angel,

  Laat ik mezelf even verduidelijken. Freelancer heeft enkele nadelen en deze heb ik in m’n blogpost opgesomd. Als je echt kwaliteit wil voor complexe projecten, dan is het heel moeilijk om iemand op Freelancer te vinden.

  Ik heb zelf inmiddels al 7 opdrachten succesvol afgerond op Freelancer.com bij 5 verschillende Freelancers. De ene wil ik nooit meer, met een andere werk ik heel graag samen. Ik gebruik Freelancer vaak voor kleine, technische aanpassingen aan websites waarvoor ik zelf onvoldoende kennis heb. Op Freelancer betaal ik daar dan gemiddeld $30 voor, terwijl ik hier gemakkelijk 250 EUR zou betalen bij een Belgische of Nederlandse programmeur. Hiervoor is Freelancer top! Maar als je echt complexe websites wil laten ontwikkelen, dan is het een ander verhaal. Ik heb een website van scratch laten ontwikkelen bij een Freelancer en betaalde hiervoor +- 1200 EUR terwijl ik van programmeurs van bij ons voor identiek dezelfde pitch offertes kreeg van 5.000 tot 21.000 EUR. De site is er uiteindelijk wel gekomen, maar het kostte veel bloed, zweet en tranen, de support achteraf is verre van optimaal en qua onderhoud is het ook geen eenvoudige. Maar ik heb wel veel uitgespaard, dus dat neem ik er dan maar bij.

  Groetjes!

Aarzel niet om te reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top