Home / Online Inkomen / Geld verdienen online: Google Adsense of Affiliate programma’s?

Geld verdienen online: Google Adsense of Affiliate programma’s?

Als je ‘relatief eenvoudig’ geld wil verdienen op internet, dan zijn er twee grote stromingen die je kan volgen. Althans, dit zijn mijn twee grootste bronnen van inkomsten.

Google Adsense

Enerzijds heb je Google Adsense. Dit zijn tekst- of beeldadvertenties van Google die je op je site kunt plaatsen. Google gaat deze relateren aan de inhoud van je eigen website. Heb je bijvoorbeeld een blog over reizen, dan zal Google daar grotendeels advertenties tonen van touroperators en andere bedrijven gerelateerd aan reizen. Als een van jouw sitebezoekers op die advertenties klikt, dan krijg jij daar een bedrag voor, gaande van 0,01 cent per klik tot soms wel 3 EUR. Al is dat laatste eerder uitzonderlijk natuurlijk.

Affiliate Marketing

Anderzijds heb je Affiliate Marketing, een heel ander verhaal. Het is moeilijkere methode om geld te verdienen, maar als je het heel slim aanpakt dan valt er behoorlijk wat mee te verdienen. Als je nieuw bent in deze wereld, dan raad ik je aan om je aan te sluiten bij Tradetracker. Tradetracker is een bedrijf dat een heleboel websites van grote (en minder grote) bedrijven verzamelt, bijvoorbeeld Connections. Via Tradetracker kan jij een unieke link of banner aanmaken die je vervolgens op je site of blog kunt plaatsen. Als een bezoeker van jouw site op die link klikt en vervolgens (doorgaans binnen de 30 dagen) een boeking maakt, dan krijg jij daar een commissie voor. In het geval van Connections is dit 15 EUR.

Wat moet je kiezen?

Wel, door de jaren heen is alles veranderd. Google Adsense, dat was vroeger EASY MONEY. Je kon daar echt tonnen geld mee verdienen, als je het op grote schaal aanpakte. Nu is het eerder een nadeel dan een voordeel. Sinds de Panda update in 2011 gaat Google namelijk Adsense sites afstraffen met een lagere ranking. Althans, als die sites puur gemaakt zijn met als enige doel ‘geld verdienen’ en dus maar weinig meerwaarde bieden aan de zoekmachinegebruikers. En Google kan dit ongelofelijk goed bepalen zonder menselijke tussenkomst. Ook ik zag mijn Adsense inkomsten gedurende de jaren ineenstorten. Exclusief voor de lezers van mijn blog, hieronder een grafiekje met de verhoudingen tussen mijn Adsense inkomsten en mijn Affiliate inkomsten:

adsenseMEI

In mei 2010 was Adsense mijn grootste bron van inkomsten Na de Panda update in 2011 zie je dat het aandeel Adsense inkomsten significant daalt. Vorige maand (mei 2013) zie je dat Google Adsense, vroeger mijn allerbelangrijkste bron van inkomsten, nog geen 1/3 meer haalt! Wat mij betreft, is Google Adsense dood. Wil je geld verdienen online, focus je dan op affiliate marketing.

Waarom brengt Adsense minder op?

 • Steeds minder adverteerders adverteren via Google Adsense
 • Dit resulteert in minder concurrentie, dus minder opbrengsten per klik
 • Dit resulteert eveneens in minder relevante advertenties op je sites, dus minder kliks
 • Sites die te veel Adsense blokken hebben, worden afgestraft door Google.
 • Dit resulteert in lagere rankings, minder bezoekers en minder inkomsten

Conclusie: vergeet Google Adsense, focus op Affiliate Marketing!

3 reacties

 1. Hoewel ik je artikel goed vindt en het lekker is geschreven, ben ik het niet eens met je conclusie. Adsense geeft je de mogelijkheid om geld te verdienen. Hoe hoog je inkomsten zijn heb je voor een groot deel zelf in de hand. Je zal wél volgens het boekje moeten werken en alle regels moeten volgen. Dat moet je niet vergeten. Als je je gewoon aan de door Google opgestelde richtlijnen houdt is er niets aan de hand en zullen de inkomsten niet significant / opeens (kunnen) dalen. Wanneer Google er een Panda update uitdrukt, is van tevoren aangegeven waar ze op zullen letten. Het is de verantwoordelijkheid van de webmaster om tijdig aan de nieuwe richtlijnen te voldoen, zodat hij of zij geen kans maakt om door een Panda geraakt te worden.

  Verder ben ik benieuwd naar de bronvermelding v.w.b. dat er minder adverteerders zijn en daardoor ook automatisch minder potentiële inkomsten. Dat lijkt mij onzin.

 2. Dag Stefan,

  dank voor je reactie!

  Qua bronvermelding: mijn eigen ervaring adhv. mijn eigen Adsense content website (3 adblocks op elke pagina), berichten geschreven door een professioneel journalist, evenveel visits als voor de updates maar CTR gezakt met 50% (minder aantrekkelijke adverteerders gerelateerd aan de content van mijn artikelen?) en -75% opbrengsten (lagere CPC omwille van minder adverteerders) en dit alles ondanks evenveel clicks. Site is 100% legaal en volgens de Google richtlijnen.

  En in dit artikel geeft Matt Cutts toe dat Panda update ook niet voor goede kwartaalcijfers zorgde -> Mijn theorie: omdat zoveel (low quality) MFA websites sneuvelden: http://searchengineland.com/googles-cutts-on-seo-industry-misconceptions-updates-revenue-goals-link-building-obsession-161880

  Nu, ik ben wel van mening dat je wel degelijk een mooi inkomen kunt verdienen met Adsense, maar enkel met een stééngoede website. Voor de kleine internetondernemer is Adsense niet meer de quick win zoals het vroeger was.

 3. ik heb al een tijdje adsense op mijn website staan maar zoveel zijn de inkomsten niet hoor!!!

Aarzel niet om te reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top