Home / Online Inkomen / Google’s Pagerank is zo dood als een pier

Google’s Pagerank is zo dood als een pier

Vanaf nu bekijk ik de Google Pagerank niet meer. Enkele jaren terug was dit nog dé SEO waardemeter bij uitstek. Hoe meer kwalitatieve backlinks naar je site, hoe beter die ging scoren, hoe hoger je Pagerank en hoe meer geld je site waard was voor SEO doeleinden (linkbuilding ed.). Had je sites met een hoge Pagerank, dan kon je bijvoorbeeld veel geld vragen voor een linkje. Na de Panda en Penguin update heb ik het gevoel dat Google deze metric voor eens en altijd buitenspel heeft geplaatst – de Pagerank van een site is immers een volstrekt nutteloze waardemeter geworden. Sta me toe om dit hieronder toe te lichten.

Een hoge Pagerank, dus een goede ranking in Google?

Nope! Dit toon ik misschien best aan met een eigen voorbeeld. Ik heb twee sites die elk een Pagerank van 3 hebben. Beide sites vind je nergens terug in Google, behalve als je hun exacte URL intypt. Ze zijn niet gebanned, maar hebben wel een penalty gekregen. Ondanks die penalty bleven beide sites hun Pagerank behouden. De Pagerank van een site vertelt dus niet of die site in kwestie al dan nog als goed wordt aanzien in de ogen van Google. Zo kreeg ik enkele maanden geleden een mailtje van een linkbuilder die vroeg om een link op een van m’n sites te plaatsen (een site die het wel nog goed doet) Ik stuurde hem eveneens de URL door van m’n gepenaliseerde PR3 website die min of meer hetzelfde thema had en ik had er prompt een deal bij. Die nietsvermoedende linkbuilder had beter eerst wat research gedaan, want hij kreeg een backlink op een site die niet scoort in Google en die intern bij Google vast een slechte reputatie heeft. Dom! Tip: koop nooit backlinks! Ik heb het nog nooit gedaan en zal dat ook niet doen. Het is tegen de regels van Google (toegegeven, interpreteer die ook niet altijd letterlijk) en/maar als je er geen verstand van hebt, loop je vroeg of laat toch tegen de lamp.

Trustrank, social rank en gebruikersdata

Ik ben er van overtuigd dat Google zelf een interne waarde heeft die ze bewust niet naar buiten brengen. Dit om te vermijden dat er weer een nieuwe ‘link buying industrie’ op gang komt, op basis van die interne kwaliteitsmetric. Die interne metric is wellicht een samenvoegsel van tal van factoren, waaronder trustrank (links van autoritaire sites en hoeveel links je site verwijderd is van een autoritaire site), sociale invloeden (shares, likes, interactie, mensen die je site doormailen naar elkaar obv. Gmail data) en gebruikersdata (CTR van je site in de zoekresultaten, bounce rates, time on site etc.).

Enkel naar de Pagerank kijken bij het linkbuilden?

Dit is geen optie meer. Vroeger werkte het heerlijk, maar nu moeten linkbuildingtechnieken drastisch worden aangepast. Ik had 20 blogs met elk een Pagerank tussen 1 en 3. Gedurende een maand lang schreef ik op elke blog 1 post met daarin een link, met bijzonder gevarieerde ankerteksten. Ik plaatste ook afbeeldingen in de posts en links naar andere, autoritaire sites. Het werkte ongemeen goed en meestal stond ik binnen de 3 maand op de eerste plek voor de zoekterm die ik targette. Na de Penguin update is een groot deel van die sites verdwenen. Hoe, die blogs hadden toch allemaal een goede Pagerank? Klopt, maar dit is nu waardeloos. Ook al hadden ze een goede Pagerank, er was geen kat die die blogs las. Niemand klikte op de share button, niemad ging op zoek naar die blogs in Google, niemand bleef lang die blogartikels lezen want interessant waren ze ook niet bepaald. Qua social rank en gebruikersdata scoorden die blogs heel slecht en zo wist Google ze eruit te filteren alszijnde ‘spam’. Eveneens was dit op korte termijn een grote hoeveelheid kwalitatieve links, wat eveneens wijst op het toepassen van onnatuurlijke technieken om een site beter te laten scoren.

Is er een Pagerank alternatief?

Ik heb vooralsnog geen Pagerank alternatief gevonden, al is er wellicht geen enkele website die de waarde van een website – zoals bij Google intern gekend – zal kunnen vertalen in een betrouwbaar cijfer. SEOmoz heeft ook een eigen SEOmoz score, maar uit ondervinding ben ik zeer sceptisch tov. Seomoz cijfers als het over Nederlandstalige sites uit .be of .nl gaat. Ik heb het gevoel dan hun crawlers nog onvoldoende aanwezig zijn op deze domeinen. Het blijft dus nog uitkijken naar een goed alternatief.

Aarzel niet om te reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top