Home / Blog / Mijn beoordeling van de Samsung Galaxy S4 Zoom

Mijn beoordeling van de Samsung Galaxy S4 Zoom

s4zoomVorige smartphone kapot

Ik ben al een tijdje ingeschreven bij The Insiders, een leuke én gratis community waar leden regelmatig nieuwe producten mogen uittesten. Niets is leuker als je het mij vraagt! Nu startte er midden oktober een campagne waarbij 500 gelukkigen de nieuwe Samsung Galaxy S4 Zoom een maand lang konden testen. Het moment kon niet beter zijn, net nu Vanden Borre mijn Galaxy S2 had kapotgemaakt tijdens hun “zogezegde” garantie. Ik was dus op zoek naar een nieuwe smartphone en gezien ik grote fan ben van de Samsung toestellen, was dit de uitgelezen kans. Ik was een van de 500 geselecteerden en op 14 oktober kreeg ik een bericht dat ik een gloednieuwe S4 Zoom mocht gaan afhalen om te testen. Hieronder lees je mijn volledige testverslag.

Mening vooraf

Ik had vooraf al gehoord van de S4 Zoom. De vele reclamespotjes op TV waren me niet ontgaan, maar ik moet toegeven, ik werd er niet door geprikkeld. “Wie koopt nu zoiets, een smartphone en camera in één toestel“, dacht ik toen ik die reclamespotjes te zien kreeg. Tot ik dankzij The Insiders de kans kreeg om dit toestel een maand lang uit te testen. Ik zocht alle specificaties van dit toestel op en deze bleken echt wel OK te zijn.

Samsung Galaxy S4 Zoom specs

Ik ben geen techneut of smartphonekenner, maar deze specificaties springen toch bij iedereen in het oog, dus ook bij mij. De S4 Zoom beschikt namelijk over:

  • een 10x optische zoom camera
  • 16 megapixel CMOS Sensor
  • Xenon flash
  • Android 4.2 Jellybean, 8 GB intern geheugen en 1.5 RAM
  • 4.3 inch qHD Super Amoled Scherm
  • 1.5 Ghz Dual Core Processor

Allemaal eigenschappen die in de buurt zaten van mijn vorig toestel, de Galaxy S2. Dit toestel zou dus in principe niet mogen onderdoen.

GalaxyzoomvasthoudenEerste impressies: het design

Toen ik het toestel uit z’n doos haalde, moest ik toch even slikken. “Wow, wat een kloef”, was mijn eerste indruk. Dit toestel was 3X zo dik als mijn vorige smartphone en die gigantische lens was toch wel heel opvallend aanwezig. Ik had ook moeite om het toestel vast te houden, want alweer die dekselse lens zorgde ervoor dat ik geen goede grip kon krijgen op het toestel. Maar gelukkig paste het toestel nog netjes in de broekzak en binnenzak van mijn jas. Simkaart installeren, de automatische configuratie van Mobile Vikings accepteren en ik was helemaal ready to go! Niet prutsen met instellingen, ik kon meteen beginnen met internetten, emailen, sms’en en noem maar op. Heerlijk.

androidI Love Android

Dit toestel heeft twee grote troeven: 1: het is een Samsung, en 2: het besturingssysteem is Android. Dus geen gefoefel met vervelende iTunes – en-weet-ik-veel-wat-voor-andere-i-accounts. Gewoon inloggen met je Google of Gmail account en je bent vertrokken. Synchroniseren met Dropbox? No problemo. Connecteren met je PC? Binnen de  seconden heb je toegang tot alle mappen en kan je meteen MP3’s toevoegen of gemaakte foto’s opslaan op je PC. Android Jellybean is intuïtief, snel en gebruiksvriendelijk. Binnen de 5 minuten waren al mijn favoriete apps geïnstalleerd: Foursquare, Touring Mobilis om te flitspalen te checken, Twitter, Outlook. Het is je wel al duidelijk, I’m totally into Android, ik hoef helemaal geen Apple.

The pics!

Ik gebruikte mijn S2 altijd als camera, ook al had die geen Zoom functie. Op reis en alle foto’s die je hier op deze blog vind (in posts van voor 10/2013) zijn allemaal gemaakt met de S2. Omdat ik zo tevreden was van deze camera, lag de lat dus bijzonder hoog. Een smartphone moét voor mij dus mooie en kwalitatieve foto’s kunnen maken. En ik trok er dus op uit om enkele beelden vast te leggen.

De Macro-functie werkt meer dan behoorlijk. Daar getuigd deze foto van!

De Macro-functie werkt meer dan behoorlijk. Met een klik op het scherm stel je de lens scherp op het object van je keuze. Daar getuigd deze foto van!

Foto's nemen in het donker? De Nachtmodus én Xenon Flash brengen soelaas.

Foto’s nemen in het donker? De Nachtmodus én Xenon Flash brengen soelaas.

Dit toestel bevat 3 verschillende fotostanden: Automatisch (spreekt voor zich), Smart (= een selectie vooringestelde standen), Expert (=meer geavanceerde instellingen zoals helderheid, ISO-gevoeligheid en nog een pak andere termen die ik niet ken), en “Mijn Stand” (= instellingen die je zelf hebt opgeslagen). Aangezien ik maar een amateur ben, kies ik vrijwel altijd voor de Smart-stand. Hiermee kan ik snel en eenvoudig effectjes plaatsen op de foto’s die ik neem. Hieronder enkele voorbeelden van eenzelfde landschap dat ik heb gefotografeerd, maar in verschillende Smart-standen:

Welk Smart-effect verkies jij?

Welk Smart-effect verkies jij?

Uiteraard heb je ook nog die stoere Zoom-functie. Zonder enig geluid zoomt deze in, tot wel 10x optische zoom. Hieronder een voorbeeldje van hoe dit er dan uitziet:

Wat is die witte stip daar in de verte? Effe zoomen. Tiens, het is een vrachtwagen!

Wat is die witte stip daar in de verte? Effe zoomen. Tiens, het is een vrachtwagen!

Dit is geen nieuwe functie, maar wel een heel leuke. Je kan immers, voor of na je een foto hebt gemaakt, deze meteen een leuk effect toekennen. Apps als Instagram en Twitter hebben deze functie al een tijdje, maar nu is deze ook standaard aanwezig in de smartphone zelf. Kijk even mee:

ZOOM-Effecten

Eerlijkshalve moet ik wel toegeven dat de camera niet verbluffend is. Als ik de foto’s van de S4 Zoom (16 MP) vergelijk met die van mijn Galaxy S2 (10 MP), dan merk ik maar weinig verschil in kwaliteit. Professionele fotografen zijn nog steeds beter af met een professionele camera, laat daar geen twijfel over bestaan. Maar voor de goede huisvader die foto’s wil vastleggen van z’n gezin, de werfleider die foto’s moet maken van z’n werf of de blogger die graag kiekjes neemt om deze vervolgens te publiceren op z’n blog, is dit echt een schitterend toestel.

Ik wil ook graag filmen!

Soms zeggen beelden veel meer dan woorden. Ik hou er van om af en toe ook graag filmpjes vast te leggen met mijn smartphone. En is de Galaxy S4 Zoom hiervoor geschikt? UITERAARD! Maar oordeel vooral zelf. Handig om te weten: tijdens het filmen kan je ook foto’s maken door te tikken op het scherm. Je kan geluidsloos inzoomen en er is een filter om windgeluiden te onderdrukken. Hier kan je het filmpje bekijken op Youtube, maar vergeet niet om de instellingen op HD te zetten!

De mening van anderen

Een smartphone is ook wel een statussymbool. Je wil uiteraard maar al te graag dat mensen zien dat jij een “coole” of “de laatste nieuwe” smartphone hebt. Hoe zou je anders het grote succes van Apple verklaren, die toestellen zijn doorgaans veel duurder, niet beter maar je betaalt gewoon voor het merk. Om niet af te wijken van de kwestie, hoe “cool” is de Samsung Galaxy S4 Zoom?

Wel, haast mijn collega’s op het werk, doorgaans allemaal Apple-lovers, vonden dit toestel “debiel” en “5-jaar-terug-in-de-tijd”. Toen ik dit toestel introduceerde bij de ietwat oudere generaties, waren deze wel razend-enthousiast: “WOW, een camera EN smartphone in een toestel, ik wil ook zo’n gadget”, kreeg ik een paar keer te horen. Ik denk dat jongeren voornamelijk op zoek zijn naar een strak en compact toestel. Omwille van de grote uitpuilende lens ziet deze smartphone er niet meteen hip uit…

Op sociale media zijn de meningen verdeeld. Even zoeken op Twitter en je ziet wel een aantal tweets en opinies. “Schitterend toestel”, “niet-geslaagd huwelijk tussen smartphone en camera”, je leest er vanalles. Maar ontwikkel vooral je eigen mening!

3 tips die je moet weten alvorens je dit toestel in gebruik neemt

Wil je leren uit mijn fouten? Pas dan deze drie tips op alvorens je dit toestel in gebruik neemt

There is no way back...

There is no way back…

1) Wacht voor je je SIM-kaart verknipt!

Mijn oude, tijdelijke LG-smartphone beschikt niet over een Micro-simkaart. In mijn haast om de Galaxy S4 Zoom te  kunnen testen, verscheurde ik meteen het oude Simkaartje om zo over een micro sim kaart te beschikken. Met alle gevolgen van dien, want als ik het toestel niet hou dan moet ik dus een nieuwe simkaart aanvragen (of een nieuw toestel kopen dat wel compatibel is met Micro sim).

2) WTF, dit toestel synchroniseert automatisch met Picasa

Zonder dat ik het wist, was er blijkbaar een Picasa album geassocieerd met mijn Gmail account. Dit omdat ik in een ver verleden een aantal Blogspot blogs (=product van Google) had, en alle prentjes die je op die blogs plaatste werden automatisch opgeslagen in een Picasa account. Wanneer je vervolgens de gallerij op je smartphone opent, verschijnen al die foto’s er automatisch in! En daar zaten een aantal prentjes in die niet bestemd waren voor de buitenwereld. Niet zo leuk als je collega’s die je smartphone testen dit moeten ontdekken ;-)

nomore0073) No more Mr. 007

Een smartphone, daar kon je vroeger “sneaky” foto’s mee maken, zonder iemand dat wist. Niet dat ik zo vaak de spion moest uithangen, maar was wel leuk om te weten dat het kon. Vergeet het maar met dit toestel. Zodra je nog maar de fotomodus aanraakt, komt de gigantische lens uit het toestel geschoven. Neem je een foto, dan horen ze de “Klik” tot 30 meter ver, iets wat je helaas niet kan uitzetten. No more Mr. 007 dus.

Conclusie

Conclusie? De Samsung Galaxy S4 Zoom is een bijzonder fijn toestel. Ben je vertrouwd met de smalle smartphone modellen, dan is het in het begin serieus wennen. De grootste minpunten zijn z’n dikte en het design, wat ik persoonlijk minder geslaagd vind. Z’n grote troeven zijn uiteraard de foto’s en filmpjes, het besturingssysteem en de technische specs (snelheid, rekenkracht, allemaal meer dan OK voor de normale smartphone gebruiker).

Zou ik het toestel kopen voor z’n nieuwprijs? Moeilijke vraag. Eerlijk: het is een goed toestel, maar ik zou persoonlijk wachten tot het zakt in prijs. De camera is een meerwaarde, maar niet in die zin om er 450 EUR voor te betalen. Tip: vergelijken op internet loont!

Zal ik het toestel houden (als Insider krijgen we immers een fikse korting)? Nee, ik heb beslist het toestel terug te sturen en toch maar te gaan voor een nieuwe S4.

Vorige smartphone kapot Ik ben al een tijdje ingeschreven bij The Insiders, een leuke én gratis community waar leden regelmatig nieuwe producten mogen uittesten. Niets is leuker als je het mij vraagt! Nu startte er midden oktober een campagne waarbij 500 gelukkigen de nieuwe Samsung Galaxy S4 Zoom een maand lang konden testen. Het moment …

Review Overview

Design - 2.5
Camera - 7
Specificaties - 8.7
Gebruiksvriendelijkheid - 6.8
Besturingssysteem - 10

7

Voldoende

Summary : De Samsung Galaxy S4 Zoom is een bijzonder fijn toestel. Ben je vertrouwd met de smalle smartphone modellen, dan is het in het begin serieus wennen. De grootste minpunten zijn z'n dikte en het design, wat ik persoonlijk minder geslaagd vind. Z'n grote troeven zijn uiteraard de foto's en filmpjes, het besturingssysteem en de technische specs (snelheid, rekenkracht, allemaal meer dan OK voor de normale smartphone gebruiker).

User Rating: 4.5 ( 2 votes)
7

Aarzel niet om te reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top