Home / Reisverslagen / Reisverslag Cinque Terre (Italië)

Reisverslag Cinque Terre (Italië)

20150530_132548Reisverslag Cinque Terre

Eind mei trokken we met de trein richting Noord-West Italië, op vakantie naar het bekende ‘Cinque Terre’. We hadden al veel mooie foto’s gezien van de streek alsook vele lovende commentaren gehoord van vrienden en kennissen die er reeds geweest waren. Eind mei is ideaal. Het klimaat is er perfect (niet snikheet zoals in de zomer), het is er wel toeristisch maar nog geen absolute overrompeling.

Cinque Terre

Cinque Terre is een verzamelnaam voor 5 pittoreske dorpjes, allen gelegen op een heuvel vlak aan de zee. De dorpjes zijn nauwelijks bereikbaar met de wagen. Wij logeerden in de nabijgelegen stad ‘La Spezia’, op een kwartiertje te bereiken met het spoor. We verbleven er in het viersterren hotel van de NH keten. Achteraf niet de beste keuze, want elke dag mochten we twintig minuten extra heen én terug wandelen naar het station. En een echt viersterrengevoel hadden we er niet.

Unesco werelderfgoed

Meteen op de trein richting Cinque Terre merkten we hoe toeristisch deze plek wel is. De trein zat bomvol Amerikanen en Aziaten, die allen dit prachtige door Unesco beschermde culturele erfgoed wouden zien. En of ze gelijk hadden. Eens aangekomen in het zonovergoten Cinque Terre, werden we beiden op slag verliefd.

Ongelofelijk mooi en pittoresk

Wij besloten om te beginnen met Monte Rosso, het dorp het verst verwijderd van La Spezia. Indien je zelf van plan bent om ook te gaan, raad ik je aan om te beginnen bij Cornigla. Dit is het minst mooie dorpje en hier valt weinig te beleven. Heb je eerst de andere dorpjes gedaan, dan zal deze je ontgoochelen. De overige vier zijn wat mij betreft gelijkwaardig. Ze hebben beiden hun charmes en troeven.

20150529_125226

De baai van Monte Rosso

In Monte Rosso maak je vanuit het station eerst een wandeling langs een mooie promenade, om dan in een klein levendig dorpje terecht te komen, waar lekkere eetgelegenheden zijn en vele leuke souvenirwinkels. Langs de promenade is een mooi strand waar vele toeristen lagen te bakken, met zicht op de azuurblauwe Middellandse zee.

Vanuit Monte Rosso kan je een wandeling doen van anderhalf uur langs de kustlijn, richting Vernazza. Een moeilijk toegankelijke weg met veel rotsen, gezien we het ongepaste schoeisel aanhadden besloten we om de trein te nemen naar Vernazza.

In Vernazza heb je een prachtig klein dorpje met een kade waar een aantal sloepjes liggen. Aan de kade is het heerlijk zitten. Je hebt er een prachtig zicht op de mooie, gekleurde huisjes en het dorpje dat voor je in de berg genesteld zit.

20150529_144439

Aan de kade in Vernazza

Wij besloten om via Vernazza te voet naar Corniglia te wandelen, een tocht van ongeveer een dik uur stevig doorstappen langs de prachtige natuur. Een aanrader en helemaal niet zo lastig.

In Corniglia aangekomen, merkten we al snel dat hier maar weinig te beleven valt. Een mooi plekje op het einde van het dorp, met zicht op de oceaan. Maar zo zijn er in alle andere dorpen ook tientallen. Wat wandelen en dan terug naar La Spezia, via een gigantisch lange trap naar het station, dat hier beneden lag in de vallei.

De tweede dag namen we de trein naar Manarola. Erg mooi dorpje waar je fenomenaal schitterende foto’s kan nemen. Volg de promenade langs het water tot boven, waar een speelpleintje is en een bar met een prachtig verzicht over de oceaan. Ik kon er onderstaande foto nemen, zonder gebruik te maken van een filter:

Manarola: adembenemend!

Manarola: adembenemend!

De ‘Via Amore’ (de weg langs de kustlijn die de dorpjes met elkaar verbindt) is sinds 2011 niet meer toegankelijk tussen Manarola en Vernazza (noord) / Riomaggiore (zuid) wegens gevallen rotsblokken (4 Australiërs zouden toen omgekomen zijn). Wij gingen in het dorpje en volgden daar de weg doorheen de berg, richting Riomaggiore. Een behoorlijk lastig pad waarin je eerst sterk stijgt, om vervolgens te dalen richting Riomaggiore.

Riomaggiore is het meest bruisende dorpje van de vijf. Mocht je op hotel willen en je weet niet welk dorpje te kiezen, dan raad ik je aan om hier te verblijven. Achter de rots ligt een verborgen keistrand, waar het wederom zalig is om te verpozen. In het dorpje zijn uitstekende restaurantjes en winkeltjes. De hotelletjes zelf vond ik er in alle dorpjes nogal basic uitzien, dus als je op luxe gesteld bent, is de stad La Spezia een betere optie.

Riomaggiore

Riomaggiore

Op het verborgen strand van Riomaggiore

Op het verborgen strand van Riomaggiore

Conclusie

In Cinque Terre kan je heerlijk verpozen aan het strand. Kies hiervoor Monte Rosso of Riomaggiore. Hou je meer van actief? Dan kom je er ook aan je trekken. Je kan er fantastische wandelingen maken van dorp tot dorp, of doorheen de bergen naar naburig gelegen dorpjes. De mooiste foto’s? Die neem je in Manarola. In alle dorpjes vind je vele fijne restaurantjes, er heerst een leuke mediterrane sfeer, de verzichten zijn fenomenaal, … Wat mij betreft, een absolute aanrader!

Wij gingen naar Cinque Terre met een Interrail Global Pass (we maakten van de gelegenheid gebruik oom ook Saint Raphaël (FR), Genua en Turijn te bezoeken) en boekten onze hotels via Booking.com.

Je kan er tevens gemakkelijk naartoe via Touroperator Neckerman.

Aarzel niet om te reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top