Home / Online Inkomen / Vormen gratis Google producten een bedreiging voor je online inkomsten?

Vormen gratis Google producten een bedreiging voor je online inkomsten?

Nadat Google een paar van m’n sites een penalty heeft toegekend wegens een te onnatuurlijk linkprofiel, heb ik actie ondernomen. De sites waren kwalitatief in orde en gezien de lage bouncerate durfde ik toch concluderen dat ze ook een meerwaarde voor de bezoeker betekenden. Toch besloot Big G om ze van die eerste plek vandaan te halen en ergens terug neer te poten op pagina 25. Weg bezoekers, weg inkomsten.

No more mister nice guy

Mijn reactie: bye bye gratis Google producten op mijn site. De afgelopen jaren gaf ik Google vrij spel om al mijn data te verzamelen: me aanmelden voor het Google Hulpprogramma voor webmasters, Google Analytics gebruiken voor het bijhouden van m’n webstatistieken, Google Maps gebruiken bij het plaatsen van kaarten op m’n site, Gmail accounts aanmaken… Dit is vanaf nu allemaal verleden tijd, ik kies voor andere gratis alternatieven die daarom niet minder goed zijn. Waarom?

  1. Uit frustratie, omdat Google een paar van m’n sites een penalty heeft toegekend (I know, is m’n eigen fout, te ‘onnatuurlijk’ te gaan linkbuilden)
  2. Omdat ze de data die ze hebben over je site, tegen je kunnen gebruiken en je kan dit op geen enkele manier voorkomen
  3. Omdat niets gratis is. De Google producten zijn dat misschien wel, maar in ruil voor het gratis gebruik verzamelen ze al jouw data en hiermee gaan ze hun eigen producten optimaliseren, waaronder het zoekalgoritme. Ze hebben al genoeg data van me verzameld en die kunnen ze vanaf nu ergens anders gaan zoeken
  4. Omdat ik nu al een tijdje een aantal Google alternatieven gebruik en ik daar 100% tevreden van ben
Heb ik iets tegen Google?

Ben ik een Google-hater? Nee, helemaal niet. Ik vind de Google producten absoluut fantastisch en heb ze altijd enorm graag gebruikt. Ik vind nu gewoon dat het tijd is voor iets anders, Google wordt te groot en te machtig. Als bijkomende zaak zie dit ook als optie om m’n sites in de toekomst te vrijwaren van plotse ‘penalties’, omdat ze mijn data tegen mij hebben gebruikt.

Moet je dit ook doen? Uiteraard niet. Als je goede, ethische websites maakt en je gaat niet in de grijze zone van SEO (+ je hebt er geen probleem mee dat Google alles over je site weet), dan zie ik geen enkel probleem. Heb je een resem affiliate sites met als enig doel het verdienen van geld, dan raad ik je toch aan om de switch te maken. Niet voor je bestaande sites (Google weet toch al alles), maar wel voor al je toekomstige websites.

Google Analytics alternatief -> Piwik

Een uitstekend alternatief voor Google Analytics, is Piwik.org. Piwik is een open source analytics pakket dat je dient te installeren op je webserver. Qua installatie is het wat ingewikkelder (tenzij je je website host bij een provider zoals Versio, waar je in 1 klik dit analyticspakket kunt installeren), maar het werkt ongelofelijk goed en enkel jij bent eigenaar van je data. Heerlijk alternatief en ik gebruik het nu voor al m’n sites.

Gmail alternatief -> GMX

Moet je af en toe een ander email adres aanmaken, bijvoorbeeld voor linkbuilding doeleinden? Vergeet dan Gmail. Een uitstekend alternatief is GMX.com. Een volledig gratis webservice, POP3 werkt uitstekend, snel, volledig online… en Google leest je mails niet mee over je schouder. Top!

Google Maps -> Bing Maps

Geen Google Maps meer op m’n websites. Voortaan maak ik deze in Bing Maps. Nadeel: vooralsnog geen street view optie. Voordeel: werkt even goed, ziet er grafisch mooier uit en Bing (Microsoft) krijgt je data ipv. Google.

Géén Google Webmaster Tools

Ik meld me niet meer aan voor het Google hulpprogramma voor webmasters. Doe je dit wel, dan geef je Google je IP / email / google account en weten ze meteen welke sites jij binnen je portfolio hebt. Mocht je het toch doen, vergeet het dan maar om je eigen sites aan elkaar te linken teneinde beter te scoren in Google, verloren moeite en het kan nu zelfs een negatief effect teweegbrengen. Wil je echt over deze data beschikken, maar deze site helemaal niet linken aan de andere sites binnen je portfolio, dan zit er niets anders op om een nieuwe Google account aan te maken met een ander IP-adres, bijvoorkeur vanop een andere locatie / pc dus.

Géén Google +1 button

Voorts komen vooralsnog geen +1 buttons op m’n site, want dan hebben ze opnieuw een methode om data over m’n site en bezoekers te verzamelen. Zolang Google+ het niveau niet haalt van Facebook, Twitter of Pinterest, blijven deze knoppen sowieso weg van m’n sites.

Géén Google Adsense

Enkel indien een money site als enige winstmodel ‘Adsense’ heeft, dan laat ik deze Google advertenties uiteraard staan. Is het doel voornamelijk sales genereren via affiliates, dan plaats ik helemaal geen Adsense meer op de site. Via Adsense geef je Google opnieuw te kennen dat jij (hoogstwaarschijnlijk) de eigenaar bent van de site. Heb je te veel sites met Adsense op, dan ben je in de ogen van Google iemand die dit enkel doet om geld te verdienen. Ik ken een Belg die elke maand 10 Adsense sites maakte en die vulde met content. Dat ging bijzonder goed, tot hij getroffen werd door de Panda update en z’n twee copywriters mocht ontslaan… Weg inkomsten, weg winstmodel. Idem linkbuilding: gebruik je je eigen Adsense sites om te linken naar elkaar, dan kan dit vanaf heden ook in je nadeel spelen! Enkel Adsense indien noodzakelijk dus.

En jullie? Hoe pakken jullie het aan na de meest recente algoritme updates? Aarzel niet om een reactie na te laten!

 

Aarzel niet om te reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top