Home / Autorecensies / Nieuwe Seat Leon 2013: KNAL erop!

Nieuwe Seat Leon 2013: KNAL erop!

Seat Leon roodGisteren zag ik voor het eerst foto’s van de nieuwe Seat Leon, via hun Facebook pagina. Damn, alwéér zo’n fantastische hatch. De laatste jaren zie ik niet anders dan constructeurs die een bijzonder mooie hatchbacks ontwikkelen. De Mitsubishi Lancer Sportback (2009), De nieuwe Opel Astra (2011), de nieuwe Kia Cee’d (2012), de nieuwe BMW1 reeks (2012), de nieuwe Ford Focus (2012) de nieuwe Golf (2012), de nieuwe A-Klasse van Mercedes (2012)… Toch allemaal prachtige hatchbacks? Wel, vandaag voeg ik daar nog een aan toe: de Seat Leon.

Strak design

Geen bollige auto, maar wel een mooie integratie van strakke lijnen. Ik bekeek het filmpje op de promopagina en heb het meteen uitgekeken. Wat een ongelofelijk mooie, sportieve maar toch ook wel stijlvolle auto. En dat voor een Seat, een merk waar ik in het verleden nooit fan van ben geweest. Johhny Ibiza’s, Breedsmoeltoledo’s, nah Seat was niets voor mij. Maar als ik deze auto bekijk, zou ik perfect in een impulsbeslissing naar een Seat dealer gaan en hem aankopen.

Ook het interieur zit er knal op

In tegenstelling tot de nieuwe A klasse en de Kia Cee’d, heeft deze auto ook het interieur van mijn smaak mee. Sober zonder te veel tierlantijntjes, een fijne, rode afwerking en dat licht afgeplatte sportieve stuur dat je ook in de Golf en DS5 aantreft. Ik heb deze wagen vooralsnog enkel op foto kunnen bekijken, maar ik hoop hem zeker eens te kunnen testen en dan hier een uitgebreid verslag te kunnen neerschrijven.

interieur Leon

Interessante motorisatie

Ook de motorisatie van deze nieuwe Leon spreekt me aan. Gezien ik veel op baan ben, kijk ik slechts naar de dieselversies. Een 1.6 TDI (90 of 105 PK) of de sportievere 2.0 met 150 of 184 PK en gemiddeld normverbruik van 3,8 tot 4,2 liter is helemaal top wat mij betreft!

Deze lijkt me wel serieuze concurrentie voor de Golf, waar IEDEREEN mee rijdt (en waar ik sinds de nieuwe VII ook fan van ben)… Dus waarom eens niet wat origineler zijn en kiezen voor dit pittige, Spaanse alternatief?

nieuweleon

7 reacties

 1. Helemaal mee eens! De nieuwe Seat Leon ziet er niet alleen veel beter uit dan zijn voorganger, hij getuigt ook meer van een geslaagde combinatie tussen sportiviteit en elegantie. Een ware metamorfose!

 2. Wat een lelijke auto de nieuwe kia ceed of opel astra is echt stukken mooier.
  Intrieur saai en het stukje alfa is helemaal weg echt een grijze muis auto.
  Waarom een nieuwe seat leon had zo mooi kunnen zijn .
  Buitenkant saai en niet spannend wie wil hier in rijden .
  Mischien wat bejaarden zonder smaak.

  • Wow…Een reactie op een Leon die NIEMAND verwacht.
   En die er naar mijn mening ook helemaal naast is.

   De leon is na jaren nog eens spannend en pas echt sportief.
   De full-led verlichting is stoer, het ietwat aangepaste logo is moderner en strakker.
   De 2 licht naar elkaar lopende lijnen zijn ook wel mijn ding.
   Met het FR pakket krijg je zin in bochtjes.

   Misschien best eens de reviews (van kenners) nagaan, allemaal vinden ze het een sportieve wagen en een serieuze verbetering naar vorige modellen.
   De “nieuwe” golf daarentegen: geeeeeeeeeeeeeeeuw

 3. @Willem en Joe dank voor de reactie. Al kan ik me niet vinden in de mening van Willem, ik vind dit wel degelijk een heel mooie auto voor een jong doelpubliek.

 4. Ikzelf heb mij deze wagen aangeschaft en verwacht hem volgende week.
  Wat willem zegt getuigt echt vangeen verstand ! Als beide auto’s vergelijkt dan is de keuze snel gemaakt!
  Geen plastic afwerking zoals bij kia ! Sensors die mooi weggeserkt zijn los van de motorisatie een duitse motor in plaas van aziatische briel ! Kwa vervruik kan er dan ook geen enkele auto mee! Ook de full led lichten heeft geen enkele andere auto op dit moment . Conclusie , prijs kwaliteit is dit een koop!

 5. hoi, heb nu exact 9 dagen de nieuwe leon, mooie versie alles erop en eraan,(fleetwagen),niks sportief te rijden,stugge versnellingen hernemingen, wagen mist de ooh zo typische SEAT toon van vroeger.
  had de kans om nog 2jaar met vorige wagen te rijden,had ik dit toch maar gedaan!.
  dit was een audi A3 met 234000 km op teller,en reed beter dan de nieuwe leon.
  mvg hans

 6. Ik rij momenteel de ‘oude’ Leon uit 2011. Deze is zo ideaal! Ik moet toegeven dat ik het oude model er wat mooier uit vind zien. Ook mooi, net zoals de Kia C’eed. Overigens Hans, een 9 dagen oude Leon valt natuurlijk niet te vergelijken met een A3 die 234000 op de teller heeft staan….

Aarzel niet om te reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top